شب یلدا میبد
شب یلدا یا شب چله یکی از کهنترین جشنهای ایرانی است که ریشه در آیینهای زرتشتی و باورهای ایران باستان دارد. این جشن در بلندترین شب سال، یعنی آخرین شب پاییز (۳۰ آذر)، برگزار میشود و نماد غلبه روشنایی بر تاریکی و تولد دوباره خورشید است. واژه «یلدا» سریانی و به معنای ولادت بوده و در فرهنگ ایرانی، این شب به عنوان شب زایش مهر (خورشید) شناخته میشود. ایرانیان باستان این شب را با گردهمایی خانواده و اقوام، خوردن میوههایی چون انار و هندوانه، آجیل، شاهنامهخوانی، نیایش و روشن کردن آتش به سادگی برگزار میکردند تا تاریکی را کاهش داده و به استقبال روشنایی بروند.
در استانهایی مانند یزد، آیینهای خاصی همچون نگهداری میوههای تابستانی برای مصرف در زمستان، تهیه غذاهای سنتی مانند آش شولی و هدیه بردن برای نوعروسان مرسوم است. امروزه نیز این جشن با سفرهآرایی، حافظخوانی و یادآوری درگذشتگان برگزار میشود. فلسفه اصلی شب یلدا، بزرگداشت پایان کار کشاورزی و دامداری و آغاز تعطیلی زمستانی بوده و هدف آن افزایش همبستگی، شادکامی و امید به برکت و روشنایی در فصل جدید است.
غذاهای ستنی میبد، از شولی تا گیپا