(98) 913 687 4610
 ایران، یزد

ظروف سفالی و سرامیکی

ظروف سفالی و سرامیکی | صنایع دستی ایران
سفال‌گری
ظروف سفالی و سرامیکی | بشقاب سفالی طرح لیلی مجنون | صنایع دستی ایران
بشقاب سفالی
ظروف سفالی و سرامیکی | تاریخچه سفال‌گری | صنایع دستی ایران
تاریخچه سفال‌گری
ظروف سفالی و سرامیکی | کارگاه سفال در ایران | صنایع دستی ایران
کارگاه سفال
آجیل خوری سفالی رنگی کد 80-2-2 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

آجیل خوری سفالی

طرح سفالی میناکاری
آجیل خوری کد 80-2-2 ظروف سفالی رنگی

قندان سفالی رنگی کد 428-5-2 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

قندان سفالی

طرح گل
قندان کد 428-5-2 ظروف سفالی رنگی

شیرینی خوری سفالی رنگی کد 117-5-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

شیرینی خوری سفالی

طرح سفالی میناکاری
شیرینی خوری کد 117-5-0 ظروف سفالی رنگی

آجیل خوری سفالی رنگی کد 80-2-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

آجیل خوری سفالی

طرح سفالی میناکاری
آجیل خوری کد 80-2-0 ظروف سفالی رنگی

شمعدان سفالی رنگی کد 83-2-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

شمعدان سفالی

طرح سفالی میناکاری
شمعدان کد 83-2-0 ظروف سفالی رنگی

میوه خوری سفالی رنگی کد 445-2-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

میوه خوری سفالی

طرح سفالی میناکاری
میوه خوری کد 445-2-0 ظروف سفالی رنگی

گلدان سفالی رنگی کد 454-2-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

گلدان سفالی

طرح تذهیب
گلدان کد 454-2-0 ظروف سفالی رنگی

ساعت سفالی رنگی کد 76-5-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

ساعت سفالی

طرح سفالی میناکاری
ساعت کد 76-5-0 ظروف سفالی رنگی

چراغ گردسوز سفالی رنگی کد 90-2-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

چراغ گردسوز سفالی

طرح سفالی میناکاری
چراغ گردسوز کد 90-2-0 ظروف سفالی رنگی

لیوان سفالی رنگی کد 88-2-6 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

لیوان سفالی

طرح سفالی میناکاری
لیوان کد 88-2-6 ظروف سفالی رنگی

گلدان سفالی رنگی کد 68-4-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

گلدان سفالی

طرح سفالی میناکاری
گلدان کد 68-4-0 ظروف سفالی رنگی

قوری سفالی رنگی کد 405-11-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

قوری سفالی

طرح گل
قوری کد 405-11-0 ظروف سفالی رنگی

قندان سفالی رنگی کد 428-5-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

قندان سفالی

طرح گل
قندان کد 428-5-0 ظروف سفالی رنگی

بشقاب سفالی رنگی کد 416-4-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

بشقاب سفالی

طرح دوستان
بشقاب کد 416-4-0 ظروف سفالی رنگی

گلدان سفالی رنگی کد 462-12-3 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

گلدان سفالی

طرح ارانیک
گلدان کد 462-12-3 ظروف سفالی رنگی

قوری سفالی رنگی کد 404-11-0 | هنر سفالگری در ایران | صنایع دستی ایران

قوری سفالی

طرح ساده
قوری کد 404-11-0 ظروف سفالی رنگی

سفال‌گری

سفال‌گری یعنی ساختن ظروف با گل و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال می‌گویند. مواد اولیه در هنر سفال‌گری خاک، آب و آتش از عناصر سازنده جهان است. عناصری که از ابتدای آفرینش در همه زمان‌ها و سرزمین‌ها یافت می‌شده، پس سفال‌گری صنعت و هنری است که انسان‌ها از سال‌های دور با آن آشنا هستند و آثار سفالی قدیمی در خیلی از نقاط کره زمین به جای مانده است. در روزگار قدیم از سفال بیشتر برای تهیه ظروف غذاخوری و نگهداری مواد غذایی استفاده می شد و سفال در پیش بردن زندگی روزمره نقش مهم و کابردی داشته است لذا داستان‌های بیشماری از گذشته‌های دور در دل ظروف سفالی نهفته است. انسان‌های اولیه از آن زمان که به فکر ذخیره آب و غذا افتادند و به خاصیت چسبندگی و شکل‌گیری گل رس پی بردند ظروف سفالی را به شکل‌های گوناگون ساختند. این ظرف‌ها امکان تفسیر بخش‌های مهمی از زندگی انسان‌های اولیه را برای دانشمندان فراهم کرده است.

سفال‌گری در ایران

هنر سفالگری در ایران سابقه درخشانی دارد. با توجه به جغرافیای ایران که راه ارتباطی بین شرق و غرب بوده است، اکثر قسمت های ایران و در تمام زمان‌ها درگیر سفالگری و ساخت سفال بوده‌اند. در قسمت‌های غرب کوه‌های زاگرس، جنوب دریای خزر، نواحی آذربایجان، استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان و همین‌طور نواحی کویری ایران، سفالگری از زمان باستان آغاز شده است. تصاویری که بر سفالینه‌های نواحی مختلف ایران یافت شده، تصویر پرندگان و حیوانات وحشی است که با رنگ سیاه بر سفال نقش بسته‌اند. همین‌طور بر روی ظروف سفالینی که از سیلک به‌دست آمده تصاویری از بز کوهی، اسب، خورشید و اشکال هندسی زیاد دیده می‌شود. ادعا شده که اولین سفالینه های منقوش، در ایران تولید شده است. هم‌اینک در نقاطی از ایران مانند مند گناباد، لالجین همدان، میبد، کاشان، شهرضای اصفهان، زنوز آذربایجان، کوزه کنان آذربایجان، کلپورگان سیستان و بلوچستان، جویبار مازندران و سیاهکل گیلان ظروف سفالین تهیه می‌شود.

تاریخچه سفال‌گری

سفال‌گری از زمانی که مردمان باستان در زمین پرسه می‌زدند وجود داشته است. به عنوان یکی از قدیمی‌ترین اختراعات بشر، سفال‌گری در کنار تمدن توسعه یافته است. قدمت قدیمی‌ترین اشیای سرامیکی به 29000 سال قبل از میلاد برمی‌گردد. قدمت مجسمه سفالی کشف شده در جمهوری چک به 29000 تا 25000 قبل از میلاد می‌رسد. ظروف سفالی که در جیانگشی، چین کشف شده مربوط به 18000 سال قبل از میلاد است. آثار سفالی دوران نوسنگی اولیه و پیش از نوسنگی در جومون ژاپن مربوط به 10,500 سال قبل از میلاد است. قدمت سفال‌های پیدا شده در روسیه 14000 سال، صحرای آفریقا 9400 سال، آمریکای جنوبی 9000-7000 سال و خاورمیانه 7000-6000 سال قبل از میلاد است. قدیمی‌ترین اشیاء سفالی به دست آمده در کاوش‌های باستان‌شناسی ایران، مربوط به گنج‌دره کرمانشاه و غار کمربند مازندران است. سفال‌گری در دوره اسلامی در ایران پیشرفت فراوانی داشت و دوره سلجوقی را می‌توان یکی از دوره‌های درخشان این هنر دانست.

ظروف سفال همدان

تولید ظروف سفالی در شهر همدان دارای قدمت چند هزار ساله است و صنعتگران متعددی در زمینه تولید و ساخت انواع ظروف سفالی در این استان فعالیت دارند. ظروف سفالی یکی از مهمترین صنایع دستی استان همدان است، که در طرح‌ها و مدل‌های متنوع تولید می‌شود. همه ساله انواع گلدان، بشقاب، کاسه، قندان، کوزه، تنگ و لیوان با استفاده از خاک رس و هنر دست هنرمندان این صنعت، تولید و وارد بازار فروش می‌شود.

سفال لالجین همدان

قدمت سفال لالجین همدان به بیش از ۷۰۰ سال می‌رسد و یکی از مراکز عمده ساخت سفال در ایران و جهان محسوب می‌شود. ظروف سفالی ساخت لالجین بسیار متنوع هستند و شامل صدها نوع ظروف تزئینی و مصرفی است. حدود 925 کارگاه سفال‌گری در شهر لالجین وجود دارد که مواد اولیه آن‌ها از خاک رس مخصوصی که در این منطقه وجود دارد، تهیه می‌شود. بیش از ۲۰۰ فروشگاه بزرگ و کوچک سفال در شهر لالجین فعال است.

بازار لالجین همدان

حدود 80 درصد از جمعیت مردم شهر لالجین در رشته سفال‌گری مشغول به کار هستند. اگر وارد این شهر شوید قدم به قدم، چپ و راست با کارگاه‌های تولید ظروف سفالی مواجه می‌شوید. با قدم زدن در خیابان‌های لالجین محو تماشای آثار هنری زیبا و بی‌نظیر این شهر خواهید شد و قطعا دست خالی از آن برنمی‌گردید. از آنجا که سفال لالجین جزو مرغوب‌ترین سفال‌های ایران است، می‌توانید از پخته شدن درست آن اطمینان کامل داشته باشید.

ظروف سفالی غذاخوری

ظروف سفالی غذاخوری شامل کاسه ماست خوری، کاسه خورشت خوری، کاسه ترشی خوری، نمکدان، دیس، بشقاب پلوخوری، پیش دستی و پارچ و لیوان است. بکارگیری این ظروف که هر یک به صورت سرویس با طرح‌های زیبا و جذاب است، می‌تواند تغییرات اساسی در سفره و میز غذاخوری شما ایجاد نماید. ظرف سفالی مرغوب را حتما باید از مراکز فروش معتبر خریداری کنید. شما می‌توانید ظروف سفال را به صورت لعاب‌دار، یا بدون لعاب و خام تهیه نمایید.

سفال کلپورگان

سفالگری در روستای کلپورگان یک کار کاملا زنانه است و آقایان فقط وظیفه حمل و فراهم کردن مواد اولیه کار را بر عهده دارند. نقوش بکار رفته در سفالینه‌های این روستا، نقش‌هایی است که از نسل‌های پیشین به نسل امروز ارث رسیده است. ظروف سفال کلپورگان بسیار متنوع هستند و رنگ آنها قرمز بسیار خوشرنگ است. این ظروف سفالی هم در بازارهای داخلی و هم بازارهای خارجی، خریدار پروپاقرص دارند.

سفالگری میبد یزد

طرح و رنگ ظروف سفالی میبد یزد، حال و هوای کویر را تداعی می‌کند. نقوشی كه روی سفال‌های میبد به چشم می‌خورد یكی تصویر خورشید است كه اصطلاحا خورشید خانم نامیده می‌شود و دیگری تصویر گل‌های تزئینی و ماهی و پرنده است. طرح "خورشید خانم" کنایه از آفتاب کویر است و در طرح "مرغ و ماهی" ماهی سمبل بی آبی منطقه است. انواع بشقاب، کاسه، کوزه سفالی، پارچ، لیوان، شمعدان و گلدان از تولیدات سفال میبد می‌باشد

خرید ظروف سفالی

❏ ظرف سفالی از گل خاک رس مرغوب تهیه شده باشد و این گل به خوبی ورز داده شده باشد.
❏ ورزدهی و هواگیری گل سفال با دقت انجام شده باشد.
❏ در درجه حرارت مناسبی در کوره پخته شده باشد.
❏ اگر بر روی سفال دانه‌های سفید می‌بینید این دانه‌ها آهک درون خاک هستند، بهتر است آنها را نخرید.
❏ ظروفی که ترک دارند را اصلا استفاده نکنید.
❏ ظرف سفال برای رنگ‌آمیزی حتما درون کوره رفته باشد و رنگ به خوبی بر روی سفال نشسته باشد. رنگ‌هایی که خارج از کوره بر روی سفال زده می‌شود کیفیت خوبی ندارند و به مرور از بین می‌روند.
❏ در هنر سفال‌گری هر چه ذرات خاک ریزتر و متراکم‌تر باشند، سفال تولید شده مرغوب‌تر می‌باشد.
❏ اگر ظرف دارای اتصالاتی مانند دستگیره، پایه یا در است دقت کنید که اتصالات به خوبی صورت گرفته باشد زیرا از نظر ایمنی محصول خیلی مهم می‌باشد.

تفاوت سفال و سرامیک

ظروف سفالی از خاک رس و به روش دستی با چرخ سفال‌گری تولید می‌شوند ولی محصولات سرامیکی از ترکیب خاک رس و چند نوع خاک و مواد دیگر تهیه می‌شوند. ظروف سفالی از خاک رس و خاک‌های ثانویه ساخته می‌شوند که دارای چسبندگی زیاد و درجه پخت کمتری هستند. ظروف سرامیکی با خاک‌های اولیه نظیر ترکیبی از کائولن، کوارتز، سیلیس و خاک استون‌ور که چسبندگی کمتری در مقابل خاک‌های ثانویه دارد و به درجه‌ی پخت بالاتری نیاز دارد ساخته می‌شوند. لعاب پذیری سرامیک نسبت به سفال بالاتر است. همچنین رنگ و لعاب سرامیک و سفال متفاوت است. رنگ قرمز آهن موجود در گل رس سبب تیره‌تر شدن و پختگی رنگ‌ها در سفال می‌شود. مثلا رنگ فیروزه‌ای بر بستر سفال به خاطر رنگدانه قرمز کمی تیره‌تر دیده می‌شود ولی بروی بستر سرامیک شفافتر و بدون قرمزی مشاهده می‌شود. لذا تعداد رنگ‌های مورد استفاده از ظروف سرامیکی بیشتر از ظروف سفالی است.

سفال مینایی

در ایران قدمت برخی سفالینه‌ها به بیش از ۱۰٬۰۰۰ سال می‌رسد. یکی از صنایع دستی ایران، سفال مینایی است که از دوران باستان تا کنون مورد توجه قرار گرفته است و بسیاری از سفالگران به ساخت سفال‌های مینایی می‌پرداختند. معمولا دو مرحله پخت در لعابکاری صورت می‌گیرد که به مرحله اول آن بیسکوییت می‌گویند، و در مرحله دوم پخت از لعاب مینا برای تزیین سفال استفاده می‌شود. برای ایجاد سفال‌های مینایی از سیلیکات آلومینیوم در ایجاد گل رس استفاده می‌کنند، در این روش خاک مورد استفاده در سفال‌گری معمولا خاک چینی یا کائولین می‌باشد. در روش مینایی، با مایع مینا بر روی ظروف لعاب خورده نقاشی می‌کنند. این مایع پس از پخت در شرایط اتمسفر کوره به قشر نازکی از فلز تبدیل می‌گردد، و به رنگ‌های طلایی، مسی، عنابی یا سایر رنگ‌ها دیده می‌شود. سفال مینایی را که در آن از ترکیب رنگ‌های اصلی و طلایی استفاده می‌شود، هفت‌رنگ نامیده می‌شود.

نگهداری ظروف سرامیکی

تا حد امکان از برش زدن مواد غذایی با کاردهای تیز در داخل بشقاب‌ها خودداری کنید. مواد غذایی اسیدی مانند آبلیمو، سرکه و ترشی مناسب قرار گیری طولانی مدت در ظروف سرامیکی نیستند. برخی ظروف سرامیکی در مقابل تغییر دمای سریع و شدید حساس هستند. زیرا ممکن است با سرد و گرم کردن ناگهانی این ظروف آنها را در معرض ترک لعاب و بدنه قرار دهیم. بهتر است بشقاب‌ها را بجای گرفتن از لبه ‌ها از قسمت وسط در دست بگیرید.

مواد شیمیایی و سفال

ظروف سفالی را از مواد اسیدی و شیمیایی دور نگهداری کنید. هیچگاه ظروف سفالی را با اسپری‌های تمیزکننده، مواد شیمیایی براق‌کننده و حتی خوراکی‌های اسیدی مثل لیمو و سرکه تمیز نکنید. این کار موجب نابود شدن ظرف و لایه لعابی روی آن می‌شود و رنگ‌های روی سفال را از بین می‌برد. بخشی از تزیینات لعابی در تماس با برخی مواد شیمیایی محو می‌شوند. گاهی نیز لعاب ظرف سرامیکی کدر یا مات شده و درخشندگی خود را از دست می‌دهند.

رطوبت و ظروف سفالی

برای نگهداری از ظروف سفالی سعی کنید از ریختن مواد غذایی داغ و آبکی در این ظروف اجتناب کنید. به هیچ عنوان ظرف سفالی را در معرض رطوبت زیاد قرار ندهید زیرا این ظروف نسبت به رطوبت حساس هستند. اگر ظرف سفالی شما خیس شده است، بهتر است هر چه سریع‌تر آن را با استفاده از یک پارچه خشک و تمیز پاک کنید. باقی ماندن آب روی ظروف سفالی موجب ایجاد لکه‌هایی در ظرف می‌شود که بعداً تمیز کردن آن بسیار مشکل خواهد بود.

شستشوی ظروف سفالی

برای شستن ظروف سفالی بهتر است از یک پارچه نمناک استفاده کنید. در صورت نیاز می‌توانید ظرف را به آرامی با آب ولرم و یک ابر به آرامی بشویید. توجه داشته باشید که استفاده از اسکاچ ضخیم و فشار زیاد می‌تواند به ظروف سفالی آسیب وارد کند.

جابجایی ظروف سفالی

هنگام جابجا کردن ظروف سفالی مراقب ضربات احتمالی باشید. برخورد ظروف سفالی به دیگر ظرف‌ها و همچنین به کناره کابینت نه تنها موجب ریختن رنگ آن می‌شود، بلکه ممکن است ترک‌هایی عمیق روی ظرف ایجاد کند و آن را از بین ببرد.

سفال‌های ترک خورده

در صورتی که ظروف سفالی یا سرامیکی، در قسمت های در تماس با مواد غذایی دچار آسیب‌هایی مثل ترک لعاب یا بدنه و یا لب پریدگی شد، از ادامه استفاده از آن به عنوان ظرف مصرفی خودداری کنید و در صورت تمایل تنها به عنوان ظرفی دکوری آن را مورد استفاده قرار دهید.

ظروف سفالی و حرارت

ظروف سفالی را در معرض گرما، داخل فر و مایکرویو قرار ندهید. گرمای زیاد موجب سوختن رنگ این ظروف می‌شود و روی ظاهر آن تأثیر نامطلوبی می‌گذارد.

تمیز کردن ظروف سفالی

برای تمیز کردن ظروف سفالی فقط از اسفنج یا پارچه نرم استفاده کنید. برای از بین بردن گردوغبار روی سطح ظروف سفالی، از قلم موی نرم یا دستگاه غبار روب استفاده کنید.

بسته‌بندی ظروف سفالی

ظروف سفالی فوق‌العاده شکننده‌اند، بنابراین بهتر است برای انتقال این ظروف حتماً آنها را با استفاده از پلاستیک‌های ضربه‌گیر بپوشانید و با حداکثر دقت جابجا کنید.

ماه رمضان در کشورهای مختلف

رمضان در کشورهای مختلف

سفره افطار، تزیین خیابان ها
جشنواره رمضان

جشنواره رمضان

هالووین در کشورهای مختلف

هالووین در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال هالووینی
جشنواره هالووین

فستیوال هالووین

زمستان در کشورهای مختلف

زمستان در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال برفی
جشنواره برفی

فستیوال زمستانی

روز ولنتاین در کشورهای مختلف

ولنتاین در کشورهای مختلف

معرفی 23 فستیوال ولنتاینی
شب یلدا در کشورهای مختلف

یلدا در کشورهای مختلف

آشنایی با 21 فستیوال یلدایی
جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان

جاهای دیدنی چابهار

جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان
سوغات خوراکی و صنایع دستی چابهار

سوغات چابهار

از چابهار چه بخریم؟
سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان

سوغات اصفهان

از اصفهان چه بخریم؟