(98) 913 687 4610
 ایران، یزد

زیلو فرش دستباف ایرانی

زیلو فرش دست باف ایرانی صنایع دستی ایران | کف پوش (زیرانداز) زیلو
زیلو دستباف
زیلو فرش دست باف ایرانی صنایع دستی ایران | موزه زیلو میبد
موزه زیلو
زیلو فرش دست باف ایرانی صنایع دستی ایران | هنر زیلو بافی میبد
زیلوبافی میبد
زیلو فرش دست باف ایرانی صنایع دستی ایران | فرش زیلو
فرش زیلو
سجاده زیلو کد 283-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

سجاده زیلو

فرش دستباف
283-2-0 کد زیلو طرح زلفک

فرش زیلو کد 257-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
257-2-0 کد زیلو طرح سرو

فرش زیلو کد 262-12-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
262-12-0 کد زیلو طرح جذاب

فرش زیلو کد 260-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
260-2-0 کد زیلو طرح جذاب

روکش صندلی ماشین زیلو کد 284-8-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

روکش صندلی ماشین زیلو

فرش دستباف
284-8-0 کد زیلو طرح جذاب

روکش صندلی ماشین زیلو کد 285-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

روکش صندلی ماشین زیلو

فرش دستباف
285-2-0 کد زیلو طرح زلفک

سجاده زیلو کد 278-12-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

سجاده زیلو

فرش دستباف
278-12-0 کد زیلو طرح سرو

فرش زیلو کد 255-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
255-2-0 کد زیلو طرح جذاب

فرش زیلو کد 256-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
256-2-0 کد زیلو طرح جذاب

روکش صندلی ماشین زیلو کد 285-11-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

روکش صندلی ماشین زیلو

فرش دستباف
285-11-0 کد زیلو طرح زلفک

سجاده زیلو کد 279-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

سجاده زیلو

فرش دستباف
279-2-0 کد زیلو طرح جذاب

فرش زیلو کد 265-8-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
265-8-0 کد زیلو طرح سرو

فرش زیلو کد 267-8-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
267-8-0 کد زیلو طرح پلاس

فرش زیلو کد 258-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
258-2-0 کد زیلو طرح مداخل

فرش زیلو کد 271-11-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

فرش زیلو

فرش دستباف
271-11-0 کد زیلو طرح جذاب

سجاده زیلو کد 278-2-0 | زیلو میبد | صنایع دستی ایران

سجاده زیلو

فرش دستباف
278-2-0 کد زیلو طرح سرو

فرش زیلو

فرش زیلو نوعی زیرانداز و کفپوش دستباف است که با نخ پنبه بافته می‌شود و به خاطر خنکی پنبه مناسب مناطق کویری است. زیلو به علت اینكه تاروپود پنبه‌ای دارد از گزند شن‌های روان كویر در امان است، در حالیكه قالی‌های رنگارنگ پشمی در برابر طوفان شن تاب مقاومت نخواهند داشت. این زیرانداز از صنایع دستی شهر تاریخی میبد است. همان‌گونه که در هوای گرم و خشک تابستان کویری پوشیدن لباس‌های پنبه‌ای دلپذیر است، نشستن روی زیلوی نخی، آن هم در زیر خنکای بادگیر، طراوتی دلنشین دارد. این فرش دستباف ایرانی دورو و بدون پرز است که معمولاً به صورت دو رنگ و با نقش‌های هندسی متنوع تولید می‌شود.

فرش ارزان

زیلو یكی از قدیمی‌ترین محصولات دستباف می‌باشد و از آن به عنوان فرشی كم‌بها یاد می‌شود. این فرش، یکی از مناسبترین و بادوام‌ترین کف‌پوش‌ها، به ویژه برای مناطق کویری است. استفاده از زیلو قدمتی بسیار دارد بطوریکه گفته می‌شود قرن‌ها قبل از اسلام نیز بافت زیلو رایج بوده است. قدیمی‌ترین زیلو متعلق به سال ۸۰۸ است که در موزه زیلو میبد نگهداری می‌شود. یکی از کاربردهای رایج زیلو استفاده از آن در امکان مذهبی مانند مسجدها، امامزاده‌ها، تکیه‌ها و خانقاه‌ها است. امروزه زیلو به عنوان کف‌پوش، زیرانداز نوزاد، فرش، سجاده، روکش صندلی اتومبیل، روکش مبل و دیوارآویز استفاده می‌شود.

فرش سلامت

از زیلو به عنوان فرش سلامت یاد شده‌است چون ذرات معلق در هوا تولید نمی‌کند و برای کسانی که بیماری‌های تنفسی دارند بسیار مناسب است. این فرش حساسیت پوستی ایجاد نمی‌کند، زیرا تمام مواد آن سلولزی و از پنبه که یک ماده گیاهی است، می‌باشد. زیلو بخصوص برای کودکان و سالمندان که بدنشان لطیف و حساس است، فرش بسیار مناسبی است. این فرش قابل بازیافت است، زیرا با توجه به اینکه موادش سلولزی، گیاهی و از طبیعت می‌باشد، به‌راحتی به طبیعت برمی‌گردد. این فرش به دلیل پنبه‌ای بودن، الکتریسیته ساکن ندارد و جرقه نمی‌زند. زیلو یکی از کالاهای تجاری صنایع دستی ایران به شمار می‌رود.

موزه زیلو

موزه زیلو میبد که تنها موزه زیلو در کشور است در کاروانسرای شاه‌عباسی میبد واقع شده است. این موزه دارای ۵۵ تخته از نفیس‌ترین زیلوهای میبد است. کهن‌ترین زیلوی این موزه، زیلوی مسجد جامع میبد است که بیش از ۶۱۵ سال قدمت دارد. نفیس‌ترین زیلوی میبد متعلق به قرن 12 ه.ق است که بر روی آن 24 سجاده طراحی شده است. کارگاه‌های زنده زیلوبافی و کاربافی از بخش‌های جذاب موزه زیلو هستند.

زیلو ماشینی

متاسفانه بافت سنتی زیلو، به دلیل اقتصادی نبودن رفته رفته درحال منسوخ شدن است. با تولید ماشینی زیلو نه تنها سرعت تولید بالا می‌رود بلکه این هنر سنتی ایران با قیمتی مناسب به خانه همه ایرانیان راه پیدا می‌کند. مواد اولیه و رنگ‌های استفاده شده در محصولات زیلو ماشینی، دقیقا مانند نمونه‌های سنتی آن است. زیلو ماشینی دقیقا مانند نمونه دستباف آن است و هیچ فرق ظاهری ندارد و به خاطر بقا ماشینی شده است.

روز زیلو

با توجه به جهانی شدن زیلوی میبد و به پاس قدردانی از زحمات پیشکسوتان این هنر، روز ۱۷ مهر در تقویم شهرستان میبد به عنوان روز زیلو به ثبت رسیده است. در مهرماه سال 1397، اعتبارنامه میبد به عنوان شهر جهانی زیلو به امضای خانم گرین لیز رئیس وقت شورای جهانی صنایع دستی صادر شد. بیش از ۳۰۰ زیلوباف در زمینه طراحی، بافت و فروش زیلو دستباف و زیلو ماشینی، در شهرستان میبد فعالیت دارند.

تاریخچه زیلو

یکی از قدیمی‌ترین دستبافت‌ها، زیلو است که قدمت آن را به پیش از اسلام نسبت می‌دهند و میبدی‌ها بافت زیلو را به خود نسبت می‌دهند. تشابه قسمت‌های زیلو به شئونات مادی و معنوی زندگی مردم میبد اعم از نوع مسکن، معیشت، اعتقادات و باورهای این منطقه گویای این نکته است که اگر هم میبد خاستگاه صنعت زیلوبافی نمی‌باشد، دیرزمانی است که میبدی‌ها با آن آشنایی دارند و حداقل در شیوه بافت آن دخل و تصرف نموده‌اند. همچنین به علت شباهت زیاد زیلو به حصیر در نقش و بافت، می‌توان احتمال داد که زیلوبافی یا مرحله تکمیل یافته حصیربافی است و یا بافندگان آن از این صنعت الهام گرفته‌اند. در متون قدیم کمتر به نام زیلو برمی‌خوریم و فقط هرجا سخن از مسجدی بوده، از زیلو به عنوان فرش نامبرده شده است. بر اساس شواهد و قرائن موجود، صنعت زیلو بافی پیش از اسلام در نژاد اعراب وجود داشته است، که اصطلاحات و واژه‌های عربی در صنعت زیلو خود گواه این گفته است. از بافت زیلو در میبد مدرک مستندی در دست نیست. اما بقایای قدیمی‌ترین زیلوی بافت میبد در مسجد جامع این شهر موجود است که بیش از ۶۰۰ سال قدمت دارد و در حدود ۵۰% آن فرسوده شده است. هم‌اکنون این زیلو در موزه زیلوی میبد نگهداری می‌شود.

خرید و نگهداری زیلو

زیلو به دلیل استفاده از الیاف طبیعی در عین نرم بودن، فرشی سبک، با قابلیت شستشوی مداوم است.
زیلو دارای ماندگاری بیشتری نسبت به فرش است.
شستشوی زیلو بسیار آسان است و با آب سرد یا گرم تفاوتی ندارد، حتی آب جوش هم بر روی زیلو بی‌اثر است. تركیبات قلیائی نظیر پودرهای شستشو و صابون روی زیلو اثر مخرب ندارند.
در خرید زیلو، به نوع نخ استفاده شده دقت كنید: زیلویی که با نخ "یک وجال" بافته شده، تونه را واریز می‌کند، نظم می‌بخشد و به ترتیب می‌چیند، بنابراین بافت بهتر و ظریفی دارد.
نخ "دو زهی سرکاری" چون ضرب‌های نمی‌بیند، زیلویی نازک به شما تحویل می‌دهد و نخ "سه زهی گرت ساده" بافت زیلو را محکم‌تر و ضخیم‌تر خواهد کرد.
رنگ زیلو در تعیین کاربرد و کیفیت آن بسیار اهمیت دارد.
زیلوهایی که با رنگ آبی و سفید بافته می‌شوند، معمولاً مخصوص مساجد و اماکن متبرکه هستند.
زیلوهای جوهری که با رنگ آبی و گُلی بافته می‌شود، برای مصارف خانگی کاربرد داشته و ارزان قیمت هستند.
زیلوهای نفتال که با رنگ سبز و گلی بافته می‌شوند، از مرغوبترین نوع زیلوها هستند.

فواید زیلو

برای بافت زیلو از نخ و پنبه ریسیده شده، استفاده می‌شود که به آن استحکام بیشتری نسبت به دیگر انواع فرش می‌بخشد.
زیلو علاوه بر ظرافت و استحکام، از سادگی ویژه‌ای برخوردار است که آرامش‌بخش محیط است.
رنگ زیلو برآمده از رنگ‌های گیاهی است که از مقاومت بالا و استحکام ویژه‌ای در مقابل نور آفتاب برخوردار است.
به دلیل آنکه زیلو از بافت پنبه‌ای برخوردار است، از نفوذ شن و ماسه در مناطق کویری جلوگیری می‌کند و بنابراین می‌تواند به عنوان فرش و زیراندازی مناسب برای مناطق کویری محسوب شود. زیلو معمولاً برای مناطق گرمسیری و کشاورزی‌نشین، همچنین برای مناطق سردسیر و دامدار مناسب است و موجب تعادل دمای هوا در محیط می‌شود، از این رو استفاده و بافت آن، می‌تواند به عنوان شغل دومی برای کشاورزان و دامداران آن مناطق محسوب شود.
بافت منحصربفرد زیلو از تعریق بیش از حد بدن خودداری می‌نماید. بنابراین استفاده از پشتی و تکیه آن برای اماکن عمومی که جمعیت زیادی حضور دارند، مناسب حال می‌باشد.
زیلو از جمله فرش‌هایی است که از عمری طولانی برخوردار است و به راحتی فرسوده نمی‌شود.

دستگاه زیلوبافی

دار زیلو از دار قالی ساده‌تر است و به سادگی نصب می‌شود. اما همین ظاهر ساده کارکردی پیچیده در فرآیند تولید زیلو دارد. چوب‌های به کار رفته در دستگاه زیلوبافی معمولا از چوب درخت چنار و توت انتخاب می‌شود. دستگاه زیلوبافی از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که عبارت‌اند از: اسون، تیر، چوب شلیط، پشت‌بند، كمانه، گرت، پهنا، کلی، شمشه، تنگ، طناب کلی، چاله، حفره‌های تیر و دفتین.

زیلوبافی میبد

در روزگاری که میبد دارای آب فراوان بود کشت پنبه در آن رواج زیادی داشت. از پنبه برای تولید فرش زیلو، کرباس و پلاس استفاده می‌کردند. همان‌طور که در هوای گرم و خشک تابستان کویری میبد پوشیدن لباس‌های پنبه‌ای دلپذیر بود نشستن بر روی زیلوهای نخی نیز دلچسب بود. به علت استحکام فوق‌العاده زیلو، تولید آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بود. جالب است بدانید که هر زیلو حداقل صد سال دوام دارد.

طرح زیلو

طرح‌ها و نقوش به کار رفته در زیلو عموما، طرح‌های هندسی و گاهی به صورت نوشته‌هایی به شکل کتیبه است. این طرح‌ها و نقش‌ها عبارتند از بندرومی، گل پرک، زلفنگ، قندیل، تالگ قالبدار، تالگ گلدار، زنجیرک، چرخ سیاه، پنجه شیر، گچ بر، کلید، پیله، پیله توپر، چهار گلک، چیتی و بافنگ. در زیلو نقش حاشیه معمولا ثابت و یکنواخت است اما نقش زمینه بسته به ذوق بافنده یا مکان مورد استفاده تغییر می‌کند.

زیلو، گرما و سرما

زیلو به دلیل استفاده از الیاف طبیعی، فرشی مقاوم در برابر گرما و سرما محسوب می‌شود.

شستشوی زیلو

شستشوی زیلو بسیار آسان است و با آب سرد یا گرم تفاوتی ندارد، حتی آب جوش هم بر روی زیلو بی‌اثر است.

زیلو و ترکیبات شیمیایی

تركیبات قلیائی نظیر پودرهای شستشو و صابون روی زیلو اثر مخرب ندارند.

ماه رمضان در کشورهای مختلف

رمضان در کشورهای مختلف

سفره افطار، تزیین خیابان ها
جشنواره رمضان

جشنواره رمضان

هالووین در کشورهای مختلف

هالووین در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال هالووینی
جشنواره هالووین

فستیوال هالووین

زمستان در کشورهای مختلف

زمستان در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال برفی
جشنواره برفی

فستیوال زمستانی

روز ولنتاین در کشورهای مختلف

ولنتاین در کشورهای مختلف

معرفی 23 فستیوال ولنتاینی
شب یلدا در کشورهای مختلف

یلدا در کشورهای مختلف

آشنایی با 21 فستیوال یلدایی
جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان

جاهای دیدنی چابهار

جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان
سوغات خوراکی و صنایع دستی چابهار

سوغات چابهار

از چابهار چه بخریم؟
سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان

سوغات اصفهان

از اصفهان چه بخریم؟