(98) 913 687 4610
 ایران، یزد
تبریز شهر فرش و قالی | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز

جاهای دیدنی تبریز

جاذبه‌های گردشگری تبریز


20 جاذبه گردشگری، اثر تاریخی و جاذبه طبیعی تبریز


تبریز شهر جهانی فرش بافی مرکز استان آذربایجان شرقی، شهری باستانی است و قدمت آن به حدود 4500 سال پیش می‌رسد. تبریز شهر نخستین‌هاست. نخستین مدرسه امروزی، نخستین مدرسه کودکان استثنایی ویژه دانش‌آموزان ناشنوا، نخستین چاپخانه، نخستین تراموا، نخستین شهرداری، نخستین آتش‌نشانی، نخستین کتابخانه امروزی و ده‌ها نخستین دیگر. سازمان ملل، تبریز را به عنوان یکی از 100 جهانشهر دنیا و به عنوان بهترین شهر ایران معرفی کرده است.

بازار بزرگ تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، بازار بزرگ

بازار بزرگ تبریز

بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده جهان

بازار تبریز بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده در سطح جهان به‌شمار می‌رود که در شهر تبریز در ایران واقع شده‌است. بازار تبریز در مردادماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌است. این بازار از بازارچه‌ها دالان‌ها، تیمچه‌ها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل شده است. اکثر تیمچه‌ها و سرای‌ها بازار دارای سه طبقه می‌باشند که طبقه زیرین برای انبار کالا، طبقه دوم تجارتخانه و محل کسب و طبقه سوم جهت استراحت و آسایش طراحی شده‌است. در گذشته تبریز بر سر چهارراه جاده ابریشم قرار داشته و بازار تبریز از رونق خاصی برخوردار بوده است. بازار دارای چندین مسجد قدیمی است که مسجد جامع مهم‌ترین آنهاست. اخیرا رستوران‌های زیادی درون بازار افتتاح شده است. همه چیز این بازار می‌تواند شما را به سمت خودش جذب کند، از مغازه‌های آجیل‌فروشی و خواربار فروشی و ادویه‌جات که بوی آنها تا چند قدمی مغازه می‌آید تا تیمچه مظفریه که فرش‌های رنگین و اعلایی دارد. یکی از محاسن این بازار این است که در فصل تابستان می‌توان از محیط خنک داخل بازار، لذت برد.

مسجد کبود تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، مسجد کبود

مسجد کبود تبریز

نگین فیروزه بناهای اسلامی

مسجد کبود تبریز با معماری بسیار زیبا و منحصربه‌فردش، متعلق به قرن نهم هجری قمری و باقی مانده از دوران پادشاهی قراقویونلوها است و در یکی از کهن‌ترین و تاریخی‌ترین محله‌های شهر تبریز قرار دارد. مسجد کبود یکی از چهار مسجد تزئین شده با کاشی‌کاری‌های آبی در جهان به شمار می‌رود. نام مسجد کبود نیز بر اساس رنگ نمای این بنا انتخاب شده است. معماری زیبای مسجد کبود را می‌توان نمونه‌ای قابل‌توجه از معماری اسلامی ایران دانست. کاشی‌های معرق فیروزه‌ای و لاجوردی، نقش و نگارهای اسلیمی و طراحی نوین هندسی، از خصوصیات برجسته در معماری مسجد کبود هستند. از مسجد کبود با عنوان «نگین فیروزه بناهای اسلامی» یاد می‌کنند. مسجد کبود کامل‌ترین نمونه‌ های کاشی‌کاری معرق دوره اسلامی را در خود دارد.

ارگ علیشاه تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، ارگ علیشاه

ارگ علیشاه تبریز

یک دنیا تاریخ پشت یک دیوار

ارگ علیشاه (ارگ تبریز) قدمتی ۷۰۰ ساله دارد و از جاهای دیدنی تبریز به شمار می‌رود. این مجموعه بی‌نظیر، ابتدا به‌صورت مسجدی عظیم بنا شده بود که در اثر گذر زمان، همچنین زمین‌لرزه‌های متعدد این شهر و نیز جنگ‌ها تا حدود زیادی تخریب شده است. در حال حاضر، تنها بخش باقی‌مانده از این بنا دیوار مرتفعی است که به نام ارگ تبریز یا ارگ علیشاه خوانده می‌شود. این دیوار تنها قسمت به‌جای‌مانده از دیوارهای عظیم و محراب بسیار بلند شبستان جنوبی این مسجد است و شاهدی بر شکوه و آبادانی این بنای بی‌نظیر به شمار می‌رود.

کار احداث بنای اولیه ارگ باشکوه تبریز در فاصله سال‌های ۷۱۶ تا ۷۲۴ هجری قمری به همت تاج‌الدین علیشاه گیلانی، وزیر ایلخانان مغول، با هدف ساخت آرامگاه بزرگی در صحن مسجد آغاز شد. علیشاه از معماران آن زمان اندازه طاق کسری را پرسیده و دستور داده که ۴ گز از آن بزرگ‌تر ساخته شود؛ البته پس از ساخت، به‌دلیل نشست شالوده و تعجیل در اتمام ساخت آن، طاق مذكور شكسته و فروریخته است. در دوران سلطنت قاجاریه، این مسجد و محوطه آن به انبار غلات و انبار مهمات نظامی تبدیل شده و ازاین‌رو، حصاری دور آن کشیده شد؛ و به همین دلیل نام آن به ارگ تغییر یافت. در زمان مشروطیت و قیام مردم تبریز، این بنای تاریخی ‌سنگری برای مبارزان مشروطه‌خواه بود و باعث تقویت موضع نیروهای ستارخان و باقرخان در برابر شلیک توپخانه محمدعلی شاه قاجار شد. جای گلوله‌های توپ که یادگار مبارزه آزادی‌خواهان با استبداد است، هنوز روی دیوارهای ارگ قابل مشاهده است.

مسجد جامع تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، مسجد جامع

مسجد جامع تبریز

عمارتی کهن و متعلق به دوران سلجوقیان

مسجد جامع تبریز (مسجد جمعه، مسجد جامع کبیری) از جمله کهن‌‌ترین عمارات تاریخی و جاهای دیدنی تبریز محسوب می‌شود. این مسجد از ابتدای تأسیس مسجد جامع شهر تبریز بوده و بازار تبریز، گرداگرد آن شکل گرفته‌است. مسجد جامع تبریز مربوط به دوره سلجوقیان تا دوره قاجار است. در مسجد جامع تبریز تعدادی سنگ نوشته (کتیبه‌ سنگی)، کشف شده است. جنس یکی از کتیبه‌ها از سنگ مرمر است و روی آن مطالبی در مورد خواب شاه تهماسب صفوی مبنی بر رویت حضرت ولی عصر (عج) و دستور ایشان در مورد برداشتن قسمتی از مالیات، احسان و گذشت نسبت به مردم حک شده است. طبق متن مندرج در این کتبیه، استاد خوشنویس علاءالدین محمد تبریزی که از هنرمندان مشهور دربار به شمار می‌آمد، در تاریخ ۹۷۲ هجری قمری اقدام به نوشتن آن کرده است. کتیبه‌ دیگر نیز حاوی دستوری از شاه سلطان حسین صفوی در سال ۱۱۰۶ هجری قمری به رستم‌خان سالارسپه و بیگلربیگی آذربایجان است. در این نوشته، فرمان بسته شدن چرس فروش‌ها، روسپی خانه‌ها، قمارخانه‌ها و اجرای حد شرعی در مورد هرکدام از متخلفین، صادر شده است. همچنین وی دستور داده که مردم این منطقه از کبوتربازی، گرگ دوانی، قوچ بازی و گاو بازی پرهیز کنند.

حمام نوبر تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، حمام نوبر

حمام نوبر تبریز

اولین سفره خانه سنتی تبریز

حمام نوبر تبریز یکی از بناهای باشکوه دوره قاجاریه است که امروزه بعنوان اولین و بزرگترین سفره خانه سنتی تبریز فعالیت دارد. از خصوصیات‌ بارز بنا می‌توان به طاق‌ و گنبد بزرگ‌ گرمخانه‌، طاق‌ و گنبد با ستون‌ و سرستون‌های‌ سنگی‌ مقرنس‌ کاری‌ شده‌ سربینه‌ و اجرای‌ کاربندی‌ و ترکیب‌ آجر و کاشی‌ و پوشش‌ معقلی اشاره کرد. حمام نوبر ترکیبی از اشکال هندسی است، اشکالی که معماری جذابی را برای این بنا رقم زده‌اند. سربینه حمام با قاعده هشت‌ ضلعی، سالن هشت ضلعی و حوض هشت‌ گوش نمونه‌هایی از این اشکال هندسی هستند. ستون‌های سنگی به کار رفته در این شاهکار معماری، باعث جذب گردشگران زیادی شده است. حمام نوبر در میدان ساعت تبریز واقع شده و در حال حاضر با نام «سفره‌خانه سنتی شهریار» فعال است. برای اینکه از تمام قسمت‌های حمام استفاده بهینه شود از فضای سربینه و گرمخانه به عنوان سفره‌خانه و از فضای پشت بام به عنوان چایخانه و محلی برای اجرای مراسم پرده‌خوانی و نقالی استفاده می‌شود.

مدرسه رشدیه تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، مدرسه رشدیه

مدرسه رشدیه تبریز

اولین مدرسه نوین در تبریز

مدرسه رشدیه اولین مدرسه با سبک جدید است که توسط میرزا حسن رشدیه، ملقب به پدر فرهنگ نوین و بنیانگذار مدارس به سبک جدید در ایران، در شهر تبریز پایه‌گذاری شد. بعد از مدرسه دارالفنون، مدرسه رشیدیه دومین مدرسه سبک جدید در ایران محسوب می‌شود. این مدرسه در خیابان ارتش جنوبی تبریز واقع شده است. جالب است بدانید که میرزا حسن رشیدیه روش تدریس بدون تنبیه و خشونت را در مدارس ایرانی ابداع کرد که در اوایل با مخالفت مکتب داران مواجه شد تا جاییکه با چوب و چماق به مدارس وی حمله می‌کردند و حتی مدرسه را به آتش می‌کشیدند. بنای فعلی مدرسه رشدیه دارای ساختمانی دو طبقه و مجهز به بخش‌های مختلفی از جمله کتابخانه، آزمایشگاه و کارگاه صنایع دستی است. این بنا مشرف به حیاط بسیار وسیعی بوده و نمای ساختمان نیز مزین به آجرکاری زیبایی است. تندیسی از میرزاحسن رشدیه در داخل حیاط مدرسه وجود دارد.

موزه سنجش تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، موزه سنجش

موزه سنجش تبریز

تنها موزه سنجش در ایران

موزه سنجش با بیش از ۱۶۰ سال قدمت یکی از موزه‌های تبریز است که بنای آن به دوران قاجار برمی‌گردد. این موزه که در خانه سلماسی قرار دارد تنها موزه‌ی سنجش ایران است. در این موزه انواع ابزارهای توزین مانند ترازوهای زرگری، قپان‌های بزرگ، سنگ‌وزنه‌ها، پیمانه‌های مختلف نفتی، ابزارهای مربوط به علم نجوم مانند اسطرلاب، ابزارهای مربوط به علم هواشناسی، قطب‌نما و ساعت‌های مختلف به نمایش گذاشته شده‌اند. ابزارهای این موزه مربوط به قرن‌ها قبل است و در این موزه ترقی و سیر تکامل این ابزارها را می‌بینیم. تنه درخت ۵ میلیون ساله از دوران پلیوسن، پمپ بنزین صد ساله، اولین نسل ماشین‌حساب هندلی و ساعت تاریخی امپراتور روم باستان از اشیا جالب درون موزه هستند.

موزه محرم (خانه دکتر صحتی) تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، موزه محرم

موزه محرم تبریز

موزه محرم تبریز با معماری قاجاری در خانه تاریخی صحتی قرار گرفته است. این خانه در سه طبقه با نمای آجری احداث شده است و در زمان حیات دکتر ابوالقاسم صحتی و اوایل دوره پهلوی، طی سالیان متمادی به عنوان حسینیه استفاده شده است. دسته‌های بزرگ عزاداری محلات مختلف تبریز، برای برگزاری مراسم به این مکان می‌آمدند. امروزه آثاری در ارتباط با مراسم و آئین‌های عاشورا و محرم مثل مجسمه ذوالجناح، انواع طوق، پرچم، گهواره‌های کوچک نذری، چراغ و شمع، ابزار و نوشته‌های مربوط به سوگواری و تعزیه‌خوانی و نقاشی‌های قدیمی، کاسه مسی با قلمزنی نام چهارده معصوم، تبر زین و کشکول مورد استفاده در مراسم پرده‌خوانی و بیرق با شمائل حضرت علی در این موزه جای گرفته است. همچنین در ماه محرم، تلاوت قرآن، سخنرانی، عزاداری و روضه‌خوانی در این موزه برقرار است.

فرش سنگی تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، فرش سنگی

فرش سنگی تبریز

اولین و بزرگترین فرش سنگی جهان

پروژه ایپک تبریز شامل یک فرش سنگی در میدان بزرگ ایپک (منصور سابق) است که اولین و بزرگ‌ترین فرش سنگی جهان محسوب می‌شود. طرح فرش سنگی تبریز که در وسط میدان پهن شده‌است از طرح فرشی تاریخی گرفته شده است. این فرش تاریخی که دارای طرح باغی زیبا است، در موزه فرش ایران نگهداری می‌شود و قدمت آن به قرن ۱۱ هجری شمسی برمی‌گردد. در وسط میدان فضای سبز و آبنماهایی قرار گرفته‌اند که زیبایی این فرش را چندبرابر جلوه می‌دهند. این فرش که در مسیر جاده تاریخی ابریشم (مسیر ری-استانبول) قرار گرفته، یکی از جاذبه‌های شهر تبریز محسوب می‌شود.

موزه آذربایجان تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، موزه آذربایجان

موزه آذربایجان تبریز

موزه آذربایجان، دومین موزه باستان‌شناسی، بعد از موزه ملی ایران است که در کنار مسجد کبود قرار گرفته‌است. در این موزه، آثار باستانی مربوط به دوران پیش از اسلام و بعد از اسلام و همچنین یکسری از آثار هنری مربوط به هنرمندان معاصر، به نمایش گذاشته شده است. بعضی از آثار باستانی این موزه مربوط به حدود چهار تا پنج هزار سال قبل هستند. از آثار باستانی این موزه می‌توان به ظروف سفالی دوره ایلخانی، سکه‌ها و مهرهای قدیمی، جسد زن و مرد مربوط به قبل از میلاد مسیح و پیکره‌های سنگی تاریخی را نام برد. در طبقه زیرزمین مجسمه‌های نفیسی را می‌بینید که سرگذشت و اخلاق انسان‌های گذشته را نشان می‌دهد. در کنار در ورودی این موزه دو شیر سنگی قرار گرفته است.

مقبره الشعرا تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، مقبره الشعرا

مقبره الشعرا تبریز

مقبره الشعرا یک گورستان قدیمی در شهر تبریز است که در محله سرخاب تبریز و نزدیک موزه قاجار قرار دارد. این مکان از گذشته تا کنون محل دفن افراد مشهور و نامی از شاعران تا عرفا بوده است. در طی هشتصد سال گذشته بیش از ۴۰۰ فرد نامی ایرانی در این محل دفن شده‌اند که مشهورترین آنها خاقانی، همام تبریزی، حکیم اسدی طوسی و استاد شهریار است. بعد از زلزله‌های سال‌های ۱۱۹۳و ۱۱۹۴ هجری قمری، بسیاری از قبرها از بین رفت و گورستان تبدیل به متروکه شد. لذا در شهریور ۱۳۵۰ خورشیدی مسابقه‌ای برای طرح یک بنای یادبود برگزار شد و طرح «غلامرضا فرزان‌مهر» برگزیده شد و بعد از آن عملیات احداث بنای یادبود آغاز گردید. در حال حاضر تعدادی مجسمه و سردیس از شاعران دفن شده در این مکان، در داخل محوطه دیده می‌شود و صدای استاد شهریار که شعر حیدربابا را می‌خواند در محیط پخش می‌شود. مزار استاد شهریار در نزدیکی وسط بنا قرار دارد و در زیر عکسش بیت مشهور "آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا" درج شده است. در قسمتی از محوطه، صنایع دستی تبریز به فروش می‌رسد.

روستای کندوان تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، روستای کندوان

روستای کندوان تبریز

روستای کندوان در جنوب غربی تبریز، در شهرستان اسکو واقع شده است. نام دیگر کندوان گون دوقان (محل طلوع خورشید) است و علت آن هم قرار گرفتن در مسیر طلوع خورشید هست. این روستا دارای قدمت ۶ هزار ساله است و خانه‌های صخره‌ای آن، قدمتی ۷۰۰ ساله دارند. از دیدگاه برخی محققان، ساکنان اولیه کندوان اهالی روستای حیله‌ور بوده‌اند که برای حفظ جان خود از شر مغول‌ها به این مکان آمده‌اند و کم کم شروع به کندن دل کوه با دست، کرده‌اند تا بتوانند سرپناهی برای خود بسازند. روستا به شکل مجموعه‌ای از برامدگی‌هایی شبیه کله قند است، که در شیب کوه قرار گرفته‌اند. در داخل این برآمدگی‌های کله قندی، حفره‌هایی کنده شده که محل سکونت اهالی روستا است. ظاهرا این کله قندها، بر اثر رسوب خاکسترهای آتشفشانی کوه سهند شکل گرفته‌اند. شبیه این کله قندها در ترکیه و آمریکا نیز وجود دارد ولی برخلاف کندوان، هیچکدام مسکونی نیستند.

پارک شاهگلی تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، پارک شاهگلی

پارک شاهگلی تبریز

شبه جزیره‌ای در میان آب ها

شاه گلی به معنای دریاچه شاه در زبان ترکی است. عمق دریاچه شاهگلی۱۲ متر بوده و در محوطهٔ آن قایقرانی انجام می‌شود.

کلیسای استفانوس تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، کلیسای استفانوس

کلیسای استفانوس تبریز

به کلیسای حواری ارمنی تعلق دارد. در یکی از روزهای سال هزاران نفر از ارمنیان در این نقطه گردهم می‌آیند تا مراسم و مناسک خاص خود را به‌جای آورند.

پارک کوهستانی عینالی تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، پارک کوهستانی عینالی

پارک کوهستانی عینالی تبریز

کوه‌های عینالی منظره‌ای فوق‌العاده از شهر تبریز را هدیه می‌دهند. بقعه عون ابن علی واقع در پارک عینالی از مراکز توریستی و تفریحی تبریز است.

موزه قاجار تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، موزه قاجار

موزه قاجار تبریز

عمارتی زیبا با حیاطی پر از گل. دارای تعدادی تالار مخصوص پول و سکه‌های دوره قاجار، ظرف، کاشی‌های رنگارنگ، تفنگ و اسلحه، ساز و موسیقی

خانه مشروطه تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، خانه مشروطه

خانه مشروطه تبریز

برج خلعت پوشان تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، برج خلعت پوشان

برج خلعت پوشان تبریز

روستای دستکند حیله ور تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاهای دیدنی تبریز، روستای دستکند حیله ور

روستای دستکند حیله ور

خانه علی مسیو تبریز | جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری تبریز ایران

جاذبه گردشگری تبریز، خانه علی مسیو

خانه علی مسیو تبریز

متن دیدگاه

ماه رمضان در کشورهای مختلف

رمضان در کشورهای مختلف

سفره افطار، تزیین خیابان ها
جشنواره رمضان

جشنواره رمضان

هالووین در کشورهای مختلف

هالووین در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال هالووینی
جشنواره هالووین

فستیوال هالووین

زمستان در کشورهای مختلف

زمستان در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال برفی
جشنواره برفی

فستیوال زمستانی

روز ولنتاین در کشورهای مختلف

ولنتاین در کشورهای مختلف

معرفی 23 فستیوال ولنتاینی
شب یلدا در کشورهای مختلف

یلدا در کشورهای مختلف

آشنایی با 21 فستیوال یلدایی
جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان

جاهای دیدنی چابهار

جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان
سوغات خوراکی و صنایع دستی چابهار

سوغات چابهار

از چابهار چه بخریم؟
سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان

سوغات اصفهان

از اصفهان چه بخریم؟