(98) 913 687 4610
 ایران، یزد


معروف‌ترین مسجدهای دنیا


مسجدهای زیبای تاریخی ایران و جهان را در این صفحه ببینید.

مسجد پوترا کوالالامپور

ایالت پوتراجایا یکی از بخش‌های مهم مالزی است که به عنوان پایتخت سیاسی این کشور شناخته می‌شود و بسیاری از وزارتخانه‌های مالزی در این منطقه متمرکز شده‌اند. در این منطقه، مسجد زیبای پوترا قرار دارد که نمادی از هنر معماری مالایی، ایرانی و اسلامی است. این مسجد به نام‌های مسجد صورتی و مسجد روی آب نیز معروف است و نام آن به افتخار اولین نخست وزیر مالزی، تانکو عبدالرحمان پوترا الحاج، گذاشته شده است. مسجد پوترا در سال ۱۹۹۷ میلادی ساخته شد و در نزدیکی دفتر نخست وزیر مالزی قرار دارد. حدوداً سه چهارم این مسجد در دریاچه مصنوعی پوتراجایا ساخته شده است، به طوری که وقتی از دور به آن نگاه می‌کنید، گویی مسجد میان آب قرار دارد.

این مسجد دارای بخش‌های شبستان، حیاط یا صحن و اتاق‌های آموزشی است. تمام بنای خارجی و داخلی مسجد صورتی رنگ است و از مصالح و سنگ‌های زیبای صورتی رنگ در ساخت آن استفاده شده است. گنبدی گرانیتی با رنگ گل رز دارد و حیاط هم با گل‌هایی به رنگ صورتی تزئین شده‌است. رنگ صورتی این ساختمان در آب‌های دریاچه منعکس می‌شود و منظره‌ای تماشایی را به وجود می‌آورد.

مسجد صورتی مالزی

شکل کلی مسجد شبیه به مساجد پارسی است و درب ورودی اصلی آن، شبیه دروازه ساختمان‌های دولتی قدیمی ایرانی است. مناره ۱۱۶ متری آن با الهام از طراحی ساخت مسجد عمر شیخ در بغداد انجام شده است و دیواره‌های زیرزمین آن یادآور مسجد حسن ثانی در کازابلانکای مراکش می‌باشد. در ساخت این مسجد زیبا، هنرهای فراوانی به کار رفته است که از جمله آنها می‌توان به شیشه‌های رنگی، خطاطی‌های زیبا، مقرنس‌های هنرمندانه، رنگ‌آمیزی صورتی و... اشاره نمود.
مسجد دارای دو طبقه است که طبقه اول مخصوص آقایان و طبقه دوم برای خانم‌ها در نظر گرفته شده است. از قوانین ورود به مسجد، رعایت شئونات اسلامی حتی برای گردشگران، ممنوع بودن سیگار کشیدن و رعایت نظافت است. در زمان ورود نیاز به پرداخت هزینه نیست. در ورودی مسجد، شنل‌های بلند و کلاه‌دار صورتی رنگی وجود دارد که در صورت نداشتن حجاب می‌توانید آنها را استفاده کنید.

مسجد سلیمانیه استانبول

مسجد سلیمانیه، یکی از بزرگ‌ترین و مشهورترین مساجد استانبول، نمادی برجسته از معماری عثمانی است. این مسجد در قرن ۱۶ میلادی به دستور سلطان سلیمان قانونی ساخته شد و طراحی آن را معمار سنان، یکی از بزرگ‌ترین معماران تاریخ عثمانی، بر عهده داشت. سبک معماری مسجد، مانند دیگر آثار سنان و معماران عثمانی، ترکیبی از سبک معماری بیزانسی و اسلامی است و بیش از ۳۰۰۰ کیلوگرم طلا در ساختمان اصلی مسجد و بناهای جانبی آن استفاده شده است. ساخت این بنا حدود ۷ سال به طول انجامید و در این مدت ۳۵۰۰ کارگر و بنا مشغول به ساخت آن بودند. مسجد سلیمانیه علاوه براینکه یک مکان برای عبادت بود، یک بنیاد خیریه نیز بود. در این مجموعه، بیمارستان، آشپزخانه، مدرسه، کاروانسرا برای استراحت مسافران و حمام وجود داشت که یک سیستم رفاهی کامل را تشکیل می‌داد و روزانه بیش از ۱۰۰۰ فقیر مسلمان، مسیحی و یهودی را سیر می‌کرد.

مسجد سلیمانیه روی تپه مرتفعی در استانبول واقع شده است که از محوطه جلوی مسجد می‌توان چشم‌انداز استانبول و تنگه بسفر را تماشا کرد. این مسجد در کنار دانشگاه استانبول قرار دارد و از بازار بزرگ استانبول با چند دقیقه پیاده‌روی می‌توان به آن رسید. در حیاط پشتی مسجد، مقبره خانوادگی سلطان سلیمان قرار دارد. قبر خرم سلطان همسر سلیمان، مهریماه دخترش و خود سلیمان یکم در این مقبره قرار دارد. در بالای ورودیِ آرامگاه تکه کوچکی از حجرالاسود جای گذاری شده است. هنگام ورود به مسجد، خانم‌ها باید حجاب خود را رعایت کنند و در ورودی مسجد، تعدادی پارچه آبی برای استفاده توریست‌ها قرار داده شده است.

معماری مسجد سلیمانیه استانبول

گنبد مسجد سلیمانیه با قطر ۲۷ متر، یکی از بزرگ‌ترین گنبدهای جهان اسلام است. مسجد سلیمانیه دارای چهار مناره است که نشانه چهارمین حاکم استانبول بودن سلطان سلیمان است و برای مسجد، ده بالکن به نشانه دهمین سلطان عثمانی بودن وی در نظر گرفته شده است. سنگ مرمر، کاشی‌کاری، خطاطی، نقاشی و گچ‌بری از عناصر هنری هستند که به زیبایی در این مسجد به کار رفته‌اند و در محوطه مسجد، آب‌نماها و حوض‌ها زیبایی فضا را دوچندان می‌کنند.

استفاده از کاشی‌های رنگارنگ با الگوهای هندسی و گل‌دار در تزئینات داخلی و خارجی مسجد بسیار چشمگیر است. خطاطی‌های هنرمندانه با آیات قرآن و اشعار ادبی بر روی دیوارها، نشان‌دهنده هنر خطاطی اسلامی است. گچ‌بری‌های زیبا و دقیق نیز با الگوهای پیچیده و طرح‌های گل‌دار در قسمت‌های مختلف مسجد به کار رفته‌اند. کف صحن مسجد نیز با سنگ‌های مرمر سفید پوشیده شده است. روشنایی این مسجد در روز تقریباً با ۱۳۸ پنجره‌ موجود در آن تأمین می‌شود و فضای زیبایی به مسجد می‌بخشد. در گذشته برای تأمین روشنایی مسجد در شب، از شمع استفاده می‌‌کردند و با ۲۷۵ شمع فضای مسجد را نورانی می‌کرده‌اند. دود این شمع‌ها نیز توسط دریچه‌های مختلف از فضای اصلی مسجد دور می‌شده است.

مسجد وزیر خان لاهور

مسجد وزیر خان، واقع در لاهور پاکستان، یکی از زیباترین و مهم‌ترین مساجد تاریخی این شهر است. این مسجد در قرن هفدهم میلادی به دستور "شیخ الیاس وزیر خان"، وزیر دربار مغول، ساخته شد. مسجد وزیر خان با معماری اسلامی و مغولی شناخته می‌شود و دارای گنبدهای بزرگ، مناره‌های بلند و دیوارهای تزئین شده با کاشی‌کاری‌های رنگارنگ است. داخل مسجد با نقاشی‌های دیواری، خطاطی‌ها و کاشی‌کاری‌های زیبا تزئین شده که نشان‌دهنده هنر و فرهنگ غنی آن زمان است. محوطه مسجد بزرگ و زیبا است و شامل حیاط‌هایی می‌شود که امکان عبادت و آرامش را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌کند. این مسجد به عنوان یکی از آثار تاریخی و فرهنگی لاهور، در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

معماری مسجد وزیر خان

مسجد وزیر خان با استفاده از عناصر معماری مغولی ساخته شده که شامل گنبدهای بزرگ، مناره‌های بلند و استفاده از آجر و سنگ در ساختار است. در عین حال، برخی از عناصر طراحی و تزئینات داخلی این مسجد به سبک‌های ایرانی نزدیک است، به‌ویژه در زمینه کاشی‌کاری و نقاشی‌های دیواری. این مسجد دارای چهار مناره، یک دروازه ورودی بزرگ، یک حیاط مرکزی و یک شبستان است. ورودی مسجد یک دروازه بزرگ به سبک تیموری است که به میدان کوچک شهری باز می‌شود. ایوان دارای دو بالکن کوچک است و بالای آن شهادتین به عربی نوشته شده است. دو طرف ایوان با کاشی‌کاری تزئین شده و دو رباعی فارسی به خط محمدعلی خوشنویس روی آن نقش بسته‌ است.

پس از عبور از دروازه و هشتی، حیاط قرار دارد. دورتادور حیاط، رواقی قوس‌دار وجود دارد و سطح حیاط با آجر پوشیده شده که از ویژگی‌های معماری ایرانی در مساجد است. این مسجد هم در داخل و هم در بیرون، با نقاشی، خوشنویسی و کاشی‌کاری‌های زیبا به رنگ‌های آبی، سبز، نارنجی، زرد و بنفش تزئین شده‌است. مقبره صوفی سید محمد اسحاق گازرونی، مشهور به میران پادشاه، که در قرن سیزدهم میلادی از ایران به این سرزمین مهاجرت کرده، در صحن مسجد وزیر خان واقع شده است. یک بازار خطاطی و یک حمام نیز در صحن این مسجد وجود دارد.

مسجد جامع میبد

مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد کبود تبریز

مسجد امام اصفهان

مسجد سلطان احمد استانبول

مسجد شیخ زاید ابوظبی

مسجد جامع کوالالامپور

مسجد استقلال جاکارتا

مسجد حسن دوم مراکش

مسجد لالا مصطفی پاشا قبرس

مسجد

متن دیدگاه

کامنت کاربر

سامي

بقيه مسجدها رو هم بنويسيد

کامنت کاربر

هانیه

بسیار عالی. بازم بزارید