(98) 913 687 4610
 ایران، یزد
فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی

فرهنگ بومی مشهد

فرهنگ بومی مردم مشهد


فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | شب یلدا و شب چراغ در مشهد

آداب و رسوم مشهد- شب یلدا و شب چراغ

شب یلدا در مشهد

در زمان قدیم، شب یلدا در استان خراسان و شهر مشهد بسیار مفصل و با كلی دبدبه و كبكبه برگزار می‌شد. مراسم "شب چراغ"، كف زنی، پرتاب پوست هندوانه به پشت بام همسایه، فرستادن خوانچه میوه از طرف خانواده داماد برای خانواده عروس، شاهنامه‌خوانی، قصه‌خوانی، نقالی خوانی، خواندن ترانه‌های بومی و گرفتن فال حافظ بخش‌هایی از مراسم یلدا در این خطه از ایران بوده‌است. مردم مشهد مانند مردم دیگر شهرهای ایران، شب چله دور هم جمع می‌شدند و به شاهنامه‌خوانی، قصه‌خوانی، فال حافظ و ... می‌پرداختند. باتوجه‌به‌اینكه هركس برای رفتن به شب‌نشینی در شب چله، چراغی به همراه خود داشته است، به علت تعداد زیاد چراغ‌ها در این شب، عبارت «چهل چراغ» را برای شب یلدا به کار می‌بردند.

فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | شب یلدا در مشهد

آداب و رسوم مشهد- شب یلدا

پرتاب پوست هندوانه در یلدای مشهدی‌ها

در مراسم كف زنی، ریشه گیاهی به نام چوبک یا بیخ را، در آب خیسانده و پس از چند بار جوشاندن، در ظرف بزرگ سفالی به نام "تغار" می‌ریزند. مردان قدرتمند با کمک چوب‌های نازک درخت انار، مایع مزبور را برای چند ساعت هم می‌زنند تا به صورت کف سفت درآید. این کار در محیط سرد انجام می‌شود تا مایع خشک شود. در پایان شیره شکر به آن اضافه می‌کنند و آماده خوردن می‌شود. شیرینی به دست آمده "كف" نام دارد كه با مغز گردو و پسته تزیین می‌شود. مشهدی‌ها رسم داشتند كه بعد از خوردن هندوانه یلدا، پوست آن را به پشت بام همسایه بیندازند تا اگر همسایه، توانایی خرید آن را ندارد پوست آن‌را بتراشد و بخورد. پرتاب پوست هندوانه تا بام همسایه‌ هفتم ادامه داشت. سفره یلدای مشهدی‌ها، با انواع خوراكی‌ها از جمله هویج، گلابی، انگور، پرتقال، سیب، انار، زیتون سبز، خربزه، هندوانه، لبو، چغندر پخته، شلغم پخته، تخمه، برگه زردآلو، برگه هلو، گردو، کشمش و بادام پر می‌شود. اگر قبل از شب چله برف باریده باشد برخی از مردم در این شب با خوردن معجون برف و شیره، به سرمای زمستان سلام می‌کنند.

فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | چهارشنبه‌سوری و پریدن از آتش

آداب و رسوم مشهد- چهارشنبه‌سوری و پریدن از آتش

چهارشنبه‌سوری مشهد

مردم استان خراسان رضوی، در شب چهارشنبه‌سوری و نزدیک غروب آفتاب ۳ یا ۷ کپه آتش، وسط کوچه یا داخل حیاط روشن می‌کردند. اعضای خانواده از روی آن می‌پریدند و جمله "زردی من از تو؛ سرخی تو از من" را تكرار می‌كردند. در این مراسم زنانی که فرزندان کوچک داشتند، آن‌ها را به بغل گرفته و از روی آتش می‌پریدند و این را موجب سلامتی فرزند می‌دانستند. خراسانی‌ها به‌هیچ‌وجه آتش مخصوص جشن چهارشنبه‌سوری را خاموش یا حتی فوت نمی‌کردند و اجازه می‌دادند آتش کاملا بسوزد. آنها خاموش‌کردن آتش را بد می‌دانستند و پس از خاموش‌شدن آتش، خاکستر آن را از خانه بیرون می‌بردند و در جایی دور می ریختند تا باد آن را ببرد. برخی اعتقاد داشتند که خاکستر را باید دختر کوچکی ببرد.

فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | چهارشنبه‌سوری و کوزه شکنی

آداب و رسوم مشهد- چهارشنبه‌سوری و کوزه شکنی

چهارشنبه‌سوری و کوزه شکنی

مردم استان خراسان رضوی، مقداری زغال، نمک و یک سکه کم‌ارزش را در کوزه‌ای می‌انداختند و دور سر اعضای خانواده می‌چرخاندند. نفر آخری که کوزه به دستش می‌آمد آن را دور سرش می‌چرخاند و بعد روی پشت‌بام خانه می‌رفت و کوزه را در کوچه می‌انداخت تا بشکند. نمک نماد شوربختی، زغال نماد سیاه‌بختی و سکه کم‌ارزش نماد فقر است. لذا این سه را در کوزه انداخته و در کوچه می‌شکستند و عقیده داشتند که این سه بلا از خانواده دور می‌شود. همچنین فردی که کوزه را از پشت بام می‌انداخته، این جمله را می‌گفت: «درد و بلای خونه رو ریختم تو کوچه». خراسانی‌ها بعد از پایان پریدن از روی آتش و شکستن کوزه، رسم «آجیل‌خوری» و پلوخوری داشتند. مردم خراسان، برای شام چهارشنبه‌سوری پلوی چهار رنگ كه از برنج، رشته پلویی، زرشک، عدس و ماش تهیه می‌شد می‌پختند. آش چهل گیاه نیز یكی دیگر از غذاهای شب چهارشنبه‌سوری بود كه با استفاده از چهل گیاه صحرایی آن را می‌پختند. ملاقه‌زنی، شال‌اندازی، دعای طلب باران، آیین «عروس قنات»، فال گوش ایستادن و پرتاب‌کردن گوی آتشین از بالای بلندی از دیگر مراسم شب چهارشنبه‌سوری در مشهد و دیگر شهرهای استان خراسان رضوی بود.

فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | مراسم باران خواهی خراسانی‌ها

آداب و رسوم مشهد- مراسم باران خواهی خراسانی‌ها

مراسم باران خواهی خراسانی‌ها

به علت کم باران بودن مشهد و دیگر شهرهای استان خراسان رضوی، مردم در قدیم، مراسم باران‌خواهی برپا می‌کردند و دعا می‌کردند که باران ببارد. زنان و دختران جوان از چوب و پارچه، عروسک‌هایی درست می‌کردند و درحالی‌که با چرخاندن آن در هوا، اسامی خداوند را صدا می‌زدنند، با آنها به محله‌های مختلف می‌رفتند و از همسایه‌ها مواد لازم برای تهیه آش را می‌گرفتند. اطرافیان با دادن مواد موردنیاز طبخ آش به دختران، مقداری آب روی عروسک‌هایشان می‌ریختند و می‌خواندند: "الله تو بده باران، به حرمت مرزداران، گندم به زیر خاکه، از تشنگی هلاکه". برخی مردم هم برای طلب بارش باران بر بالای تپه‌ای رفته و نماز می‌خواندند و اعتقاد داشتند که حتما باران خواهد بارید.

فرهنگ بومی مشهد آداب و رسوم محلی | چراغ برات در مشهد

آداب و رسوم مشهد- چراغ برات، آیین گرامیداشت مردگان

چراغ برات در مشهد

اهالی خراسان به سه شب قبل از فرا رسیدن نیمه شعبان، «شب‌های برات» یا «شب‌های چراغ برات» می‌گویند. در این ایام مردم بر مزار رفتگان خود شمع می‌افروزند و برای شادی روحشان دعا می‌خوانند. قرائت قرآن، فاتحه‌خوانی و خیرات‌دادن از رسوم چراغ برات است. در غروب سیزدهم ماه شعبان کسانی که به تازگی عزیزی را ازدست داده‌اند، نان سنتی به نام روغن جوش، كماچ، ساچ یا چلبک را می‌پزند و آن را بین مردم تقسیم می‌کنند. خراسانی‌ها در قدیم، علاوه بر ماه شعبان، روز اول نوروز را به نام «علفه» که به معنای آذوقه است، نامگذاری کرده و در این روز برای مردگان خود، خوردنی و آشامیدنی‌هایی متنوع برده و بر سر مزار آنها می‌گذاشتند.

متن دیدگاه

ماه رمضان در کشورهای مختلف

رمضان در کشورهای مختلف

سفره افطار، تزیین خیابان ها
جشنواره رمضان

جشنواره رمضان

هالووین در کشورهای مختلف

هالووین در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال هالووینی
جشنواره هالووین

فستیوال هالووین

زمستان در کشورهای مختلف

زمستان در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال برفی
جشنواره برفی

فستیوال زمستانی

روز ولنتاین در کشورهای مختلف

ولنتاین در کشورهای مختلف

معرفی 23 فستیوال ولنتاینی
شب یلدا در کشورهای مختلف

یلدا در کشورهای مختلف

آشنایی با 21 فستیوال یلدایی
جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان

جاهای دیدنی چابهار

جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان
سوغات خوراکی و صنایع دستی چابهار

سوغات چابهار

از چابهار چه بخریم؟
سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان

سوغات اصفهان

از اصفهان چه بخریم؟