شیرینی باقلوا
باقلوا از خوشمزهترین شیرینیهای ایرانی است كه در انواع تبریزی، یزدی و قزوینی توليد ميشود. ریشه باقلوا به ترکیه و کشورهای آسیای مرکزی مانند قفقاز، روسیه و آذربایجان برمیگردد. همچنین در برخی کشورهای عربی مانند لبنان و سوریه، همچنین در یونان و قبرس نیز باقلوای محلی وجود دارد. با این حال، معروفترین باقلواهای جهان را میتوان در ترکیه و باکو یافت. طبق برخی اسناد تاریخی، نخستین باقلوا به شکل کنونی خود در آشپزخانه "کاخ توپکاپی" در استانبول سرو شده است. در طول دوره پادشاهان عثمانی، مرسوم بود که در روز پانزدهم ماه رمضان مراسمی به نام "باقلوا عالی" برگزار میشد. البته طبق داستان دیگری، یکی از قدیمیترین دستورهای باقلوا به دو قرن قبل از میلاد و دوران روم باستان بازمیگردد. این موضوع یکی از مباحث تاریخی بین ترکها و یونانیهاست که هر طرف ادعا کرده ریشه باقلوا کشور خودش است.
ساختار کلی باقلوا به این صورت است که لایهای از خمیر خاص با مغزهای خرد شده مانند پسته و بادام پر میشود و شربت یا عسل بر روی آن ریخته میشود. باقلوای ایرانی به شکلهای لوزی، مربعی و لولهای و در طعمهای بیدمشکی، نارگیلی، پستهای، بادامی و دیگر مغزیجات موجود است. مواد اصلی باقلوای ایرانی شامل گلاب، شکر، هل، آرد، بکینگ پودر، زرده تخممرغ، خاک قند، شیر و روغن است. به دلیل نزدیکی تبریز به ترکیه، قدیمیترین نوع باقلواي ايراني در تبریز توليد شده است.